Hiphop & Esthetiek

Hiphop & Esthetiek

Voordat het een wereldwijd dominante jeugd- en subcultuur werd, zette hiphop een belangrijke tussenstap: naar de galerie. Begin jaren tachtig haalde graffiti-artiest (en later MTV-presentator) Fab Five Freddy de dj’s, rappers en straatkunstenaars uit The Bronx de kunstwereld van downtown New York binnen. Dankzij de band tussen de graffiti-scene en de rapwereld zijn de beeldende kunsten en hiphop altijd nauw verbonden geweest. Van de iconische logo’s van Run DMC en Public Enemy (voorman Chuck D was van huis uit grafisch ontwerper) tot de extraverte albumhoezen van Pen & Pixel (No Limit, Ca$h Money) tot de audiovisuele extravaganza’s van Kanye West: hiphop is een totaalervaring, en dan hebben we het nog niet eens over mode gehad.

Drie decennia nadat Jean-Michel Basquiat en Keith Haring de museumwereld veroverden, klinken door in het werk van respectievelijk RUFFMERCY en Lennarts & De Bruijn. De clips van Since ’88 zijn tegelijk alledaags en artistiek, als de raps die ze begeleiden. De beeldtaal van hiphop spreekt van de realiteit van de straat en de verbeeldingskracht die van niets iets maakt: de essentie van hiphop. Het maakt het niet uit of die wordt gevangen met de spuitbus in de metroremise, de camera op de set of het canvas op je computerscherm. Videoclips en fotografie brengen de hood in beeld, de verbeelding de wijk in en zetten de artiest neer als superheld van een nieuw universum. Die wereld, waarin creatieve geesten—veelal uit gemarginaliseerde groepen—de toon zetten, is begonnen op de tekentafel en wordt nog elke dag met veel talent en doorzettingsvermogen geschapen. Je kan er in wonen, in feesten, actievoeren en er een plek voor jezelf maken.

Tekst: Job de Wit
 

Op 1 juni wordt de expositie geopend tijdens Fullscreen, het programma van muziekjournalist waarin we langs de beste & origineelste hiphopvideo's van de laatste tijd gaan. Gast: Yung Nnelg.

EKKO Bemuurde Weerd WZ 3 3513 BH Utrecht
T: 030 231 7457 E: