Intimate clubnight, multitude of sounds: maak kennis met Weerd
Een warm dekentje dat om je heen wordt gewikkeld, waarbij bezoekers en dj’s intimiteit én uitdaging voelen, dat miste nog in de Utrechtse nacht. Waarom niet zelf dat gat opvullen, dachten vrienden en dj’s Vasco en Wessel – geen onbekenden in de Utrechtse scene. Terwijl Wessel “met zijn reet” in Brazilië zat, videobelden ze heen en weer over het concept, de artiesten en de huisstijl, en zo geschiedde. Clubnacht Weerd ontstond. De avond maakt onderdeel uit van een nieuwe lichting clubnachten die staan te springen om de Utrechtse nacht nieuw leven in te blazen. Aanstaande zaterdag doen ze EKKO aan met dj’s Charmaine en Sekan.
Tekst: Vera Vaessen
Posterbeelden: Floor Rehbach
Foto Vasco & Wessel: Vera Vaessen
Laten we beginnen bij het ontstaan van Weerd. Waarom had Utrecht deze clubnacht nodig? Uit welke behoefte is Weerd ontstaan?
Wessel: Zelf zitten we allebei wat meer in de soulfulle muziek. Toen we keken naar de bestaande concepten in Utrecht, misten we nog een nacht die dat uitdraagt en waarbij men echt de diepte in kan gaan met de muziek. Misschien een beetje snobby, maar het voelde wel echt alsof dat ontbrak. Om ons heen hoorden we tegelijkertijd geluiden van mensen die zeiden: Utrecht schreeuwt nu om feesten. En van mensen die eerder al organiseerden kregen we te horen dat het nu aan een nieuwe generatie is om te gaan organiseren. Vasco en ik hadden er al een beetje over gegrapt, maar we kwamen erachter dat we heel erg op één lijn zaten wat betreft onze ideeën over hoe zo’n avond eruit zou moeten zien. Toen dachten we: fuck it, laten we het gewoon doen.
En hoe zou die avond er dan uit moeten zien?
W: Toen we aankondigden dat we gingen organiseren, dachten mensen: dat wordt dan een disco-avond. Wat ook logisch is, want dat is wat we zelf veel draaien, maar we willen ons niet vastpinnen op één genre. De muziek die wij draaien is niet per se de muziek die wij heel erg naar voren willen pushen. We houden ook van heel veel andere dingen, kunnen heel erg genieten van andere mensen die dat draaien.
V: We hebben daarom nagedacht over kernwoorden waar omheen het evenement moest draaien. Woorden als intimiteit, warmte, uitdaging, experiment… Dat zijn woorden die op een subjectieve manier ingevuld kunnen worden. Aan ons is het dan ook de taak om tijdens de komende edities uit te zoeken hoe we die woorden kunnen neerzetten.
W: Daarbij willen we dat die kernwoorden opgaan voor zowel publiek als dj’s. Het publiek moet worden uitgedaagd en die warmte voelen, maar de dj ook. Het gaat uiteindelijk meer om gevoelens die je over wil brengen. Maar ik denk dat dat wel een uitdaging kan zijn, om het op die manier aan te pakken.
Zijn er voorbeelden van events of plekken waar jullie zelf naartoe gaan vanwege dat gevoel?
W: Ik vind het bijvoorbeeld heel vet wat Mendel en Chiara in Amsterdam doen, met Ciranda. Zij werken daarmee toe naar iets houdbaars: niet van party tot party organiseren, maar een community bouwen, wat ook weer een gevoel van saamhorigheid en intimiteit met zich meebrengt. Doka is daar ook een heel goede plek voor. Klein en warm. En dan heb je er een party waarbij de organisatie zich gelijk stelt aan de mensen die komen. Dat vind ik heel inspirerend.
V: Zelf hadden we het ook al gehad over community building, in dialoog zijn met de bezoeker.
W: En voor onszelf is het nog een kwestie van proberen hoe dat eruit gaat zien. Mensen hebben nu al wel verwachtingen daarover, maar ik ben benieuwd hoe mensen het ook daadwerkelijk gaan ervaren. Je hoopt uiteindelijk dat mensen terug gaan komen en elkaar gaan herkennen.
En dat het een community wordt die overdag nog standhoudt. In de nacht gebeurt het toch vaak dat mensen van feestje naar feestje of weekend naar weekend leven.
V: Daarbij is het ook belangrijk om te kijken hoe we ervoor gaan zorgen dat het niet onbereikbaar wordt. Hoe zorg je ervoor dat mensen zich welkom voelen om zich erbij aan te sluiten? Idealiter zou je iets creëren waarvan je als individu denkt: ik kan daar ook in mijn eentje heen en me er comfortabel voelen.
Zijn er dingen die jullie in aanloop naar zaterdag al hebben gedaan om dat gevoel te kunnen waarborgen?
V: De ideeën daarvoor hebben we nog niet heel erg vastgelegd. Ik ben van mening dat je altijd moet blijven ontwikkelen met een event. Ik denk dat we vooral de eerste editie afwachten en vanaf daar gaan kijken hoe we dat kunnen bewerkstelligen. Wij hebben nog niet de ervaring om te werken met Utrechtse publiek, met een venue, et cetera. Dus we blijven continu vinger aan de pols houden om te verbeteren.
W: Nu was het ook wel extra interessant dat ik de afgelopen maanden niet hier was en we een week voor mijn vertrek hadden besloten om dit te gaan doen.
V: Ja, deze man zat met z’n reet in Brazilië. Dat ging overigens nog best goed. Los daarvan: ik denk dat het belangrijk is om eerlijk te zijn over dat het voor ons ook nieuw is, dat we fouten zullen gaan maken en dat we dit vanuit een goed hart doen, zullen luisteren naar feedback die we gaan krijgen en ons best gaan doen om te verbeteren.
Hoe is het voor jullie om dit in EKKO te doen?
V: Wessel en ik zijn allebei wel wat bekender geworden met de scene in Utrecht, de afgelopen jaren, hebben hier en daar wat aangekloot met avonden. En voor mij voelt EKKO wel echt als dé plek om dit te kunnen doen, waar dit moet plaatsvinden. Dat is een gevoel. De locatie past heel goed bij die eerdergenoemde woorden. Van de mensen die er werken, tot de ruimte zelf, tot de locatie waar EKKO zich bevindt in Utrecht, tot het publiek.
W: Voor mij voelt het ook gewoon warm. Daarom ben ik ook echt blij dat we deze mogelijkheid krijgen, dat getuigt van vertrouwen.
Zijn er al dingen die jullie de afgelopen twee maanden hebben geleerd, bij het organiseren van de eerste editie?
V: Er zijn veel dingen die je tegenkomt, waar je eerst nooit bij had stilgestaan, maar waarvan je denkt: o ja, logisch eigenlijk. Dat begon al bij het contact met boekers, dat je moet overleggen over budgetten, dat fees voor dj’s niet altijd vastliggen. Maar ook dat het leuk is om contact met hen te hebben, dat ze enthousiast zijn over je ideeën. Vooral dingen die met geld te maken hebben, eigenlijk, dat was wel even wennen. En de kracht van online marketing.
W: Daar strategieën in bedenken, inderdaad. En posters plakken. Hahaha.
V: Het valt mij ook op dat ik werken met cijfers en begrotingen maken eigenlijk super leuk begin te vinden, nu ik het mag doen voor iets waar ik helemaal achter sta.
Wat kunnen we van zaterdag verwachten?
W: Het zijn dj’s die de muziek die ze draaien heel erg voelen, die aansluiten op die kernwoorden die we eerder al noemden. Charmaine en Sekan kunnen allebei alle kanten op, al weten ze wel altijd een duidelijke lijn in hun sets te bouwen. Je kan domme house pokoes gaan horen, maar ook warme neosoul of hiphop.
V: Ik denk dat wij ook niet zo goed weten wat zij gaan doen, maar dat is ook het mooie en het krachtige van zo’n avond. Wij geloven dat Charmaine en Sekan beide heel kundig zijn met een breed scala aan muziek, om daarmee mensen aan boord te krijgen, maar ook te kunnen experimenteren.
Kiezen jullie er bewust voor om maar twee dj’s te programmeren?
W: Ja, zeker. We willen de dj’s, maar ook het publiek, de tijd geven om in te komen, een bepaalde richting op te gaan en momenten te creëren op de dansvloer.
De eerste clubnacht is nog niet geweest, maar toch: waar willen jullie naartoe met Weerd?
V: Ik denk dat we dan weer kunnen terugkomen bij onze inspiratie. We vinden het vooral belangrijk om iets te creëren wat houdbaar is. Voor mij ligt dat nu nog wel bij EKKO.
W: Deze clubavond komt eraan, er komt nog een tweede editie voor de zomer. Maar dat is slechts één uiting van wat we naar buiten willen dragen. Nu denken we na over manieren om ook buiten die feesten iets te organiseren.
V: En groter is niet beter. Ik heb de tofste avonden gehad op de kleinste plekken. Als je een concept hebt zoals wij het willen doen, dan lijkt het me bijvoorbeeld lastig om een festival te vinden dat aansluit bij wat wij willen.
W: Daarom zijn clubavonden zo tof: er is één avond, iedereen krijgt dezelfde geluiden mee, de connectie met anderen is veel groter. Wat we het liefst willen is mensen meekrijgen om open te staan voor the whole world that’s music.