Close article

EKKO DJ Course 2021: Een kijkje achter de knoppen – house/techno

Auteur
Vera Vaessen
Datum
1 mei 2021

In december zette EKKO een zoektocht uit: we gingen op zoek naar een nieuwe lichting van Utrechtse dj’s. Ervaring? Niet nodig. De enige vereiste was een ongenaakbare motivatie. Uit 140 aanmeldingen kozen we zes deelnemers, die inmiddels volledig in het draaien zijn ondergedompeld door drie te gekke mentoren. Wie zijn onze zes dj’s in opleiding, hoe gaat het nu met ze en met welke track hopen zij een zaal plat te draaien zodra we weer mogen clubben? En hoe krijg je, volgens de mentoren, met die platen een volle zaal naar je hand, zelfs als een gevulde dansvloer al zo lang geleden lijkt? In onze reeks ‘Een kijkje achter de knoppen’ stellen we onze deelnemers en mentoren uit drie verschillende genres aan je voor. De laatste, maar ook gelijk de hardste richting die we aan je presenteren, is house/techno.

Tekst: Vera Vaessen
Foto’s: a small production company

De liefde voor elektronische muziek en het diggen naar muziek waren voor Minka en Joshka, onze house/techno-dj’s in spe, het uitgangspunt bij hun inschrijving. Wat ze precies van het draaien zelf moesten verwachten, wisten ze nog niet. Joshka vertelt hoe onze oproep haar over de streep trok: “Eerder werd ik door allerlei dingen tegengehouden: mijn gebrek aan tijd, maar ook de gedachte dat iedereen al dj is en daarbij de vraag wat ik nog zou kunnen toevoegen. Ik kende wel wat mensen die draaiden, maar dan voel je je toch al snel de noob. Dit kwam op het juiste moment: ik heb meer tijd, ik mocht helemaal bij het begin beginnen en ik kom sowieso graag in EKKO.”

Ook voor Minka voelde de cursus als een logische stap: “Ik luisterde al heel veel elektronische muziek, maar deed er verder nog niks mee. De meeste van mijn vrienden vinden deze muziek niet per se leuk – niks ten nadele van hen, natuurlijk, maar ik merkte dat ik me daardoor wel een beetje liet tegenhouden.” Daarnaast liet ze zich inspireren door haar eigen scriptie, die gaat over vrouwelijke dj’s en producers.

Joshka en Minka toverden bij les drie al een hoop experimentele nummers uit hun digitale platentas. Hoewel ze bij hun eerste keren aan de knoppen beter nog even bij minder complexe four-to-the-floor konden blijven, kon mentor Nuno Dos Santos dat enthousiasme wel waarderen: “Het draaien zelf is leuk, maar ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat iemand écht geïnteresseerd is en op zoek gaat naar tracks. En ze komen elke les weer met nummers waarvan ik denk: wat is dit?! Ik ben nu al track ID’s van mijn eigen deelnemers aan het checken!”

Zelf leerde Nuno zelf niet draaien door een mentor, maar door als lichtman in voormalige Utrechtse club Shiva mee te spieken bij de dj en zelf te oefenen bij de platenzaak waar hij werkte, in de Zadelstraat: “Ik kocht uiteindelijk twee platenspelers en een heel gare mixer op afbetaling bij de elektronicazaak en oefende elke dag.” Die toewijding herkent hij ook al bij Joshka en Minka: “Het was bij de eerste les meteen al aan, ik had helemaal niet het idee dat ik ze nog moest aanwakkeren, of zo. Nu, na vijf lessen, gaat het echt heel goed. Ik merk dat hun mix-skills steeds beter worden en we eigenlijk al kunnen beginnen met de puntjes op de i.”

De komende tijd gaat het trio aan de slag met de opbouw van een set en denken ze alvast na over de eerste keer draaien voor publiek: denk je zo’n optreden al helemaal van tevoren uit of laat je het gewoon gebeuren? Joshka kijkt ernaar uit om voor publiek te draaien maar vindt het ook nog wel spannend, vooral omdat het in deze tijd lastig is om de energie van het publiek te leren aanvoelen. Op welk feestje we haar mogen neerzetten? “Ik heb nog geen verre stip op de horizon, hoor, zeker geen Dekmantel Selectors Kroatië, maar een keer bij De Discotheek of Cultfarm draaien lijkt me wel tof.”

Moesten Minka en Joshka een back-to-back set draaien, dan gaan we in ieder geval Minka’s favoriet ACTIV8 van DJ MELL G x destroy en Joshka’s banger VYZEE van SOPHIE horen. En Minka kijkt er al naar uit om één specifiek genre te draaien: “Ik zit nu helemaal in de ghetto techno, al denk ik dat het misschien een fase is. En ik ben er twee maanden geleden achtergekomen dat de muziek die ik vet vind vooral past onder het kopje electro. Ik wist wel dat ik muziek met bliepjes wel leuk vond, niet die hele harde techno, maar met bliepjes en melodietjes. Nu weet ik dat het die naam heeft, haha.”