Home

DOOMSTAD #2

+ The Body, Uniform, Briqueville

Concert
Datum
zo 14 mei 17
Open
19:00
Aanvang
19:45
Locatie
Voor liefhebbers van
Doom, Black Metal, Sludge, Drone
Gepresenteerd door
EKKO + Never Mind The Hype:

Black metal, doom, sludge, stoner, drone...zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is.

De Domstad staat al op de kaart als dé muziekstad van Nederland, maar kan zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur gebruiken. DOOMSTAD is het nieuwe brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone…zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is. EKKO en Never Mind The Hype delen hetzelfde enthousiasme voor deze niche en zijn vastberaden het evangelie in Utrecht te verkondigen. Een paar keer per jaar zullen de klokken van de Dom oorverdovend luiden en op 14 mei zelfs nog een paar decibellen harder dan de vorige keer.

The Body

Chip King en Lee Buford van The Body denken zelf dat ze met No One Deserves Happiness (2016) het grootste popalbum aller tijden hebben gemaakt. Op het eerste gehoor een wat gekke opmerking, want het duo uit Portland maakt toch vooral loodzware sludge, met distortion bewerkte krijsstemmen en keiharde postmetal. Toch eindigde de plaat in vrijwel alle eindejaarslijstjes van de grotere muziekblogs. Hoe dat komt? The Body heeft schijt aan hokjes, doet waar het zelf zin in heeft zonder compromissen te sluiten. The Body is op zichzelf een hokje, maar dan een zonder conventies. Met minimale middelen maximaal effect bereiken, dat is The Body op het lijf geschreven.

Uniform

Ben Greenberg (uit ZS en The Men) en Michael Berdan (van cultband Drunkdriver) ontdekten dat ze bij elkaar in de straat woonden en zijn toen Uniform gevormd. Hun tweede plaat Wake In Fright is net uitgekomen via Sacred Bones en telt 8 nummers met invloeden van industrial, noise en power electronics die samen een dikke hamer vormen, een die er graag op losslaat. Uniform is dus eigenlijk de Friedrich Nietzsche van de muziek: confronterend, nihilistisch en destructief (dat laatste geldt ook zeker voor je oren).

Briqueville

Wie Briqueville kent, weet dat de Belgische groep inktzwarte, zwaar voortslepende doom- en drone-passages brengen. Ken je Briqueville nog niet? Dat is niet zo vreemd, want dit is het best bewaarde geheim uit België (vanwege de zwarte ‘Sunn O)))-gewaden’ en gouden maskers is het sowieso een raadsel wie de bandleden zijn). Over Briqueville kunnen we vooral één ding zeggen: dit is een verslavende ervaring en een aanslag op lichaam en geest die je live moet meemaken (vergelijkbaar met bands als Swans en Amenra).

Artwork door Bob Mollema.