Home

Doomstad #9

+ Pothamus + Farer + Throwing Bricks

Concert
Datum
za 7 mei 22
Open
19:30
Aanvang
20:00
Locatie
Gepresenteerd door
EKKO & Never Mind The Hype Presenteren:

Hét brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort.

Voor programma’s in EKKO is het vanaf 25 februari niet meer nodig om een coronatoegangsbewijs te tonen voor toegang.

De Domstad staat al op de kaart als dé muziekstad van Nederland, maar kan zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur gebruiken. Doomstad is het brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone: zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is. EKKO en Never Mind The Hype delen hetzelfde enthousiasme voor deze niche, en zijn vastberaden het evangelie in Utrecht te verkondigen. Alweer voor de negende keer!

Het Belgische Pothamus zou al eerder bij Doomstad op het affiche staan, maar maakt nu de langverwachte retour als headliner van editie 9. Inmiddels heeft de sludge en post-rock van dit trio geïmponeerd op de digitale editie van Eurosonic Noorderslag. De repeterende gitaarpatronen, doorgalmende drone-geluiden en trance-opwekkende percussie zorgen ondanks de schaarse instrumentatie voor een hemelsbreed geluid. In hun zoektocht naar betekenis komt Pothamus bij elkaar, om het geheel vervolgens uit elkaar te breken en weer te helen – en dat allemaal in een energieke live-show.

Het Groningse Farer brengt een testament aan lijden. Zo exploreert de band op debuutplaat Monad (2020) wanhoop en woede middels diepgewortelde kreten en een bulderend metal- en post-rockgeluid, om tot een dieper begrip van de eeuwige cirkels en patronen van de mens te komen. Doorheen kwartierlange muzikale epossen vol genadeloos kapotgemaakt geluid gaat Farer de confrontatie met de leegte aan. Een duistere, existentiële trip is wat Farer zal neerzetten.

Screamo, hardcore punk, sludge en black metal vechten om je aandacht in de draaikolk die Throwing Bricks heet. Donkere, broeierige drones, slepende riffs, razendsnelle kicks, of onverwacht hoge schreeuwen: met dynamiek en contrasten brengt dit Utrechtse vijftal de hopeloosheid naar boven. Debuutplaat What Will Be Lost staat bol van agressie en brute kracht, maar vangt ook de energie van de liveshows van de band perfect, waarbij het publiek dichter op de band staat dan verwacht.