Home

Een spreekbeurt van Simone van Saarloos

Overig
Datum
ma 14 okt 13
Open
19:30
Aanvang
20:00
Locatie
Gepresenteerd door
Happy Birthday Hannah Arendt

Simone van Saarloos over Hannah Arendt, waarom zij er nog steeds toe doet.

Op 14 oktober vieren we de verjaardag van de filosoof Hannah Arendt. Arendt werd meer dan een eeuw geleden geboren maar haar gedachtengoed is nog steeds actueel. Althans zo betoogt Simone van Saarloos. Tijdens Happy Birthday Hannah Arendt wordt zij geïnterviewd door Naomi Jacobs over het bijzondere leven van Arendt, haar gedachtengoed en waarom zij er nog steeds toe doet. Een avondje vita activa met gratis taart! 

Over Simone van Saarloos

Simone van Saarloos is filosoof en literatuurwetenschapper. Ze schrijft voor de Volkskrant, Filosofie Magazine en Tirade, versierde onlangs de voorkant van Vrij Nederland onder de titel: “ik ben mijn borsten” en werkte de afgelopen tijd aan haar eerste roman. Van Saarloos is groot Arendt-fan en bijt de spits af tijdens de eerste editie van de filosofische Happy Birthday-reeks in EKKO.

Naomi Jacobs is filosofe, presentator en programmamaker bij Felix&Sofie.

Over Hannah Arendt

Hannah Arendt is een belangrijke politiek filosoof van de 20e eeuw. Arendt, geboren in 1906 in Hannover, moet als Joodse tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vluchten.Daar maakt ze in 1951 faam met The Origins of Totalitarianism, een studie naar de wortels van totalitarisme die nu op iedere lijst van grote boeken van de twintigste eeuw prijkt. Beroemd werd Arendt door haar verslag van het Eichmann-proces in 1961 en haar typering ‘banaliteit van het kwaad’. Hannah Arendt overlijdt in 1975 aan een hartaanval, in haar woonplaats New York.

Korridor13

De muziek wordt verzorgd door speciale gelegenheidsband Korridor13. De musici van Korridor13 wensen anoniem te blijven omdat ze van mening zijn dat de musicus zich als arbeider tot instrumentarium verhoudt. Het idee van ‘popster‘ of ’kunstenaar‘ is volgens de leden niet van toepassing.
 

Dit is de eerste editie van de filosofische Happy Birthday-reeks van poppodium EKKO. Bekende filosofen worden op hun verjaardag in het zonnetje gezet door bewonderaars op een inhoudelijk verjaardagsfeestje. Houd deze website in de gaten voor volgende edities.