Home

Liturgy

+ The Lumes

Concert
Datum
za 31 okt 15
Open
20:00
Aanvang
20:30
Locatie
Voor liefhebbers van
Deafheaven, Wolves in the Throne Room, Swans

Vooruitstrevende, experimentele black metal en noise rock.

Dit concert is onderdeel van de najaarsactiepas (korting). Hier lees je er meer over.

Als een artiest twee genres met elkaar vermengt heb je vrijwel standaard chaos in de tent. Met aan de ene kant de believers, die de versmelting van stijlen een geniale zet vinden, en aan de andere kant de puristen, die er niets van moeten hebben. Zo schudde Liturgy in 2011 de (black) metalwereld door elkaar met Aesthetica. Een plaat die alle hokjes afvinkt over wat black metal zou moeten zijn (krijszang, woeste riffs, furieuze uitbarstingen en razendsnelle drums), maar door zijn invloeden uit noise- en mathrock een een stuk frisser en vooruitstrevender klinkt. Het geheime wapen van deze band is de drummer, Greg Fox (die ook in Zs en Guardian Alien speelt). Waar zo ongeveer alle black metalbands de blastbeat gebruiken, speelt Fox zogenaamde burst beats, drumpatronen die versnellen om even later weer te vertragen, waardoor het geheel een stuk dynamischer wordt en er wat lucht lijkt te ontstaan tussen de doorgaans verstikkende drumpulsen. Eerder dit jaar verscheen derde plaat The Ark Work, waarbij de band nog een tandje bijschakelt, met doedelzak, belletjes, midi-orkestpartijen en, jawel, hardstyle drum kicks. Een typisch gevalletje hate it or love it. Schaar ons maar in die laatste categorie. 

De snoeiharde, licht ontvlambare post-punk van het trio The Lumes versmelt misantropische nineties noiserock met de withete shoegaze van The Jesus and Mary Chain en aanverwanten. De band wist tijdens het Eendracht Festival zodanig indruk te maken, dat het ontberen van een officiële release moeilijk te bevatten was.

Gelukkig kwam hier 10 september verandering in met hun debuut EP ‘Lust’ dat bij Katzwijm Records (o.a. Space Siren) is uitgekomen. Let vooral ook op de frontman Prins, die elk moment compleet zijn verstand kan verliezen met spastische podiumperikelen. Zo’n spannende, op het scherpst van de snede spelende band kun je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan!