Home

Marten de Paepe

Datum
za 10 sep 11
Open
20:00
Aanvang
20:30
Locatie
Voor liefhebbers van
FOLK / POP
Gepresenteerd door
Cd-presentatie

Muzikant zijn is voor singer-songwriter Marten de Paepe geen seks, drugs & rock ‘n roll, maar hard werken. Hele dagen trekt hij zich terug met zijn gitaren en een cassettespeler. Koffie, sigaretten & mandarijntjes.
In zijn liedjes klinkt deze ingetogen inslag door. Goed doordachte tokkels, gevormd na urenlang schrappen en schaven. Alleen de beste ideeën mogen blijven. Na jaren oefening klinkt zijn stem warm, vol en vast. In zijn muziek vind je geen vervelende maniertjes of geveinsde emoties. ‘Zo sta je ’s ochtends niet op’, vindt hij en blijft trouw aan zichzelf. Dit alles maakt Marten de Paepe een blijver.
Hij zingt over dagelijkse dingen waar iedereen zich in kan herkennen, bijvoorbeeld over zijn ochtendhumeur, verlopen vriendschappen of autorijden. Zijn folky stijl is moeilijk te vergelijken met die van anderen, maar hier en daar knipoogt hij naar zijn jeugdhelden. Neil Young en Nick Drake zijn nooit ver weg.
Martens nieuwe plaat Boskoop gaat over de toewijding van beginnende muzikanten. Het publiek ziet een succesvol artiest en weet niet wat daar aan vooraf is gegaan. Ineens hoor je iemand op De Wereld Draait Door, Lowlands en 3FM. Maar in de periode daarvoor schuimde diezelfde persoon nog bruine café’s af en speelde voor drie man en een halve paardenkop.
Dat gold ook voor Marten, die jarenlang bijna elke week wel ergens op een podium stond. Een specifiek optreden in een groentekas in Boskoop staat voor Marten symbool voor deze tijd. Het was koud in de kas, veel wachten, bijna al het publiek was al weg, maar juist dan is het extra waardevol als je mensen weet te ontroeren.
Boskoop is een optimistische en dankbare plaat geworden over deze beginperiode van hard werken. Het heeft Marten ver gebracht: hij trad op in Paradiso, Melkweg, Tivoli en de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Hij deed voorprogramma’s van Tim Knol en Joan as Police Woman en stond in 2010 op Lowlands.
Frans Hagenaars nam de plaat op en produceerde hem in Studio Sound Enterprise. Vanavond de presentatie in EKKO!

Breekbaar is wellicht het sleutelwoord in de muziek van supportact Johan Borger (1984). Luisterliedjes waarin het veelal herfst of winter lijkt te zijn.
Terwijl de liedjes een melancholische sfeer dragen is een pril zonnetje nooit ver weg.

Johan blijkt een getalenteerd liedjesschrijver te zijn met betekenisvolle verhalen die omkleed worden met zachte akoestische gitaarklanken, gedrenkt in de Americana en folk traditie.

Afgelopen januari verscheen zijn debuutalbum Sometimes:

De Volkskrant:
“Sometimes is een mooi album geworden. Met breekbare samenzang van broer en zus, omzichtig begeleid door een fluwelig getokkelde gitaar, een eenzame slide en wat slagwerk in de verte.”

Oor: ”Niet vrolijk; vooral muisstil van genieten.”

3voor12: “De mooie teksten gecombineerd met akoestische gitaar zorgen voor liedjes, die stuk voor stuk het luisteren waard zijn.” 

Je kunt op een cd-presentatie gewoon alle nummers van de nieuwe cd spelen. Maar Marten de Paepe wil zijn publiek op 10 september niet alleen met hun oren overdonderen. Nee, ze moeten de cd echt tot in hun poriën beleven. Ze zullen deze avond Boskoop niet alleen horen, maar ook zien, voelen, ruiken en proeven!

Als opwarmertje kan het publiek aanschuiven voor een Boskoop driegangen streekmenu, speciaal voor deze avond samengesteld door de koks van Ekko. Hierna zijn de oren en ogen aan de beurt: het concert! Marten neemt je op zijn klanken mee naar het Groene Hart, maar laat je ook werkelijk de kassen en natuur zien. Tot slot kunnen je vingers zich eindelijk sluiten om dat langverwachte zilveren plaatje of zijn grote broer van vinyl.

Reserveren Boskoop-menu via info@ekko.nl