Home

Deafheaven

Concert
Datum
do 31 okt 13
Open
21:00
Aanvang
21:30
Locatie
Voor liefhebbers van
Liturgy, Krallice, Wolves in the Throne Room
Gepresenteerd door
Rumor 74:

Overrompelende mix van black metal, shoegaze en postrock.

Rumor is een festival voor avontuurlijke muziek. Centraal staat innovatieve muziek op de scheidslijn waar jazz, pop en gecomponeerde muziek samenkomen. Rumor wordt op onregelmatige basis georganiseerd in Utrecht. De gebruikelijke formule voor een Rumor avond is: drie concerten op drie locaties, voor één prijs.

Toegang: € 16,- / 13,- (U-pas, student, CJP)

 

20u30 Zwerm & Eric Thielemans – Vredenburg Leeuwenbergh

Zwerm, het Belgische gitaarkwartet, brengt in september een nieuwe CD uit ‘Underwater Princess Waltz’. Dit keer hebben ze zich verdiept in het relatief onbekende Amerikaanse genre van de “One Page Pieces”. One Page Pieces zijn composities die op een enkele pagina passen. Soms niet meer dan één enkel muzikaal idee, soms een breed uitgesponnen structuur van avondvullende proporties. Ruwe schetsen, spitsvondige geluidsexperimenten en conceptuele folksongs. Al deze, vaak ook humoristische, stukken vragen zonder uitzondering om creativiteit en compositorische vaardigheden van de uitvoerders. Underwater Princess Waltz is een cross-over project waarbij Zwerm de connectie zoekt met de klankwereld van blues, vrije improvisatie, experimentele rock en negro spiritual… Sinds de eerste one page pieces van Alvin Curran en James Tenney uit de late jaren zestig is het een genre dat door veel Amerikaanse componisten wordt beoefend. Bij dit concert wordt het kwartet bijgestaan door Eric Thielemans.

 

21u45 Deafheaven – EKKO

De oprichters van Deafheaven zaten samen eerder in een grindcoreband, terwijl de bandnaam een hommage is aan post-rockband Slowdive. Om meteen maar even aan te geven welke muzikale werelden deze Californische band samen laat komen. Deafheaven deed dit jaar wat Liturgy vorig jaar deed: een black metalplaat maken die voor een breder publiek geschikt is dan enkel Noren met corpsepaint. Door genres als postrock, sludge, shoegaze en soundscapes aan de sound toe te voegen ontstaat een rijk amalgaan dat even verwoestend als indrukwekkend is. Muziek die aardedonker kan zijn, met ergens aan het einde van de tunnel een miniscuul streepje licht. ‘Roads To Judah’ uit 2011 was wat dat betreft een prima debuut, maar met ‘Sunbather’ lijken ze hun bescheiden doorbraak eindelijk te kunnen forceren. Deafheaven speelt live daarnaast nog eens met zoveel bezieling dat je het bijwonen van een optreden van de band bijna zou kunnen typeren als een religieuze ervaring. Het hardste concert van het jaar in EKKO, maar zeker niet het lompste.

 

23u00 Spinfex – RASA

Spinifex brengt eind dit jaar een nieuwe CD uit. Bij Rumor valt alvast een voorproefje te beluisteren. De typische basis ingrediënten van Spinifex zijn: dwingende grooves, intense improvisatie, virtuoze solo’s, psycho-ritmes en extreme dynamiek. De musici van Spinifex hebben achtergronden in jazz, hedendaags klassieke muziek, wereldmuziek en metal. Samen zoeken zij het avontuur, op de grenzen van deze stijlen.
 

Met dank aan: Vredenburg, ACU, RASA, EKKO, Gaudeamus, Gemeente Utrecht, KF Heinfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds, SNS Reaal Fonds