Home

Rumor 77: Circuit Des Yeux

Concert
Datum
za 10 mei 14
Open
20:30
Aanvang
20:30
Locatie

Jazz, pop en gecomponeerde muziek komen samen op drie locaties, tijdens drie concerten, voor één prijs.

Rumor is een festival voor avontuurlijke muziek. Centraal staat innovatieve muziek op de scheidslijn waar jazz, pop en gecomponeerde muziek samenkomen. Rumor wordt op onregelmatige basis georganiseerd in Utrecht, Nederland. De gebruikelijke formule voor een Rumor avond is: drie concerten op drie locaties, voor één prijs.

Programma
20:30 Klang+Knalpot in RASA (Knalpot & Ensemble Klang)
21:40 Circuit des Yeux in EKKO
22:45 The Bureau of Atomic Tourism in Cloud 9 (Tivoli Vredenburg)

Klang en Knalpot spelen: MAXIMAL MUSIC! – RASA
Ensemble Klang is een grootmeester in de hedendaagse muziek. Door hun unieke manier van werken hebben ze jonge, talentvolle componisten aan zich weten te binden en niet zonder resultaat; hun CD Waves (met composities van Peter Adriaansz) kreeg onder andere vijf sterren van NRC Handelsblad.
Het Amsterdamse duo Knalpot verbindt het drumstel en de gitaar aan een arsenaal van elektronica en creërt daarmee avontuurlijke electro-rock met invloeden van dub, ambient en noise. Magazine OOR zegt over Knalpot: ‘Het best bewaarde geheim van de Amsterdamse popmuziek.’
Samen maakten zij met stukken partituur, riffs en samples compleet nieuwe texturen met de fysieke impact van een rockband: hard, complex en overweldigend. Het resultaat: Maximal Music!

Circuit Des Yeux – EKKO
Haley Fohr heeft speciaal voor haar laatste album Overdue een studio gebouwd in Little Village Chicago, waar ze heentrok nadat ze Bloomington, Indiana, had verlaten. Met tapijten van haar grootmoeder aan de wand, het geluid van de neighbourhood op de achtergrond en ook nog met een pak sneeuw buiten, nam ze het album op. Overdue is eigenlijk een geluidsversie van een Bildungsroman. Een combinatie van traditionele folk en noise vormen de begeleiding van haar bijzondere, mooie en zwaarmoedige stem.

Bureau of Atomic Tourism – Cloud 9 (Tivoli/Vredenburg)
Veel succes met het vinden van een passend genre-label voor Teun Verbruggens Bureau Of Atomic Tourism. Het ene moment duikt het sextet vol overgave in abstracte, vrije improvisatie, waarbij alle gebruikelijke opvattingen over muzikale begrippen zoals melodie, harmonie en ritme worden losgelaten, het volgend moment gaan ze tekeer als een goed geoliede machine. In eerste instantie klinkt de onvoorspelbare impro misschien wel als een abstract geluidsgedicht. Dit verandert echter al gauw in aanvankelijk verbluffende freak-outs in de traditie van de New Yorkse avant-garde of zelfs bonkende fusion met een knipoog naar het elektrische tijdperk van Miles Davis, om uiteindelijk uit te komen bij gespierde jazz rock in de stijl van The Lounge Lizards en het Belgische X-Legged Sally, met ultrastrakke thema’s, subtiel geïntroduceerde elektronica en turbulente dynamiek.