Home

Synthese #2 in Het Stadsklooster

+ Messiaens L’Ascension, uitgevoerd door Francesca Ajossa + Hatis Noit + Leo Svirsky

Concert
Datum
vr 13 mrt 20
Open
19:30
Aanvang
20:00
Locatie

Op onconventionele locaties in Utrecht word je tijdens Synthese meegenomen op een inspirerend avontuur.

Synthese #2 neemt voor één avond de Antoniuskerk over om de Franse componist Olivier Messiaen in een nieuw daglicht te zetten. De avond wordt geopend door de saxofoniste Laura Agnusdei, gevolgd door een uitvoering van Messiaens orgelstuk L’Ascension, uitgevoerd door de twintigjarige organist Francesca Ajossa, de avond wordt afgesloten door de Japanse vocaliste Hatis Noit. Het zijn artiesten die ieder op hun eigen manier nieuwe klanken ten gehore brengen. Pioniers van deze eeuw die we samenbrengen met een pionier van de vorige eeuw die naast dat hij zijn stempel heeft gedrukt op modern klassieke muziek een blijvende inspiratiebron is voor diverse popartiesten vandaag de dag.

Deze editie van Synthese is de tweede in een reeks concerten die worden gepresenteerd i.s.m. EKKO en Gaudeamus. De eerste editie vond plaats op 6 september (tijdens de Gaudeamus Muziekweek) in het Filmcafé.

Synthese is een zoektocht naar de samensmelting van drie op het eerste gezicht sterk verschillende genres; modern klassiek, elektronica en pop. Op onconventionele locaties in Utrecht word je tijdens Synthese meegenomen op een inspirerend avontuur.

Synthese neemt je mee in een bijna spirituele ervaring. Vocale kunst afgewisseld met orgelspel die overgaan in biologische bos organismen. Akoestische geluiden worden afgewisseld met elektronische tonen die de kerk vullen tot in de punt van de toren. In de monumentale Antoniuskerk gaan wij op zoek naar de grenzen van melodie.

Messiaens L’Ascension, uitgevoerd door Francesca Ajossa
De meditatieve muziek van Messiaen heeft bij L’Ascension een Christelijke kant. Verwacht echter geen traditionele Christelijke orgelmuziek. Repetitieve tonen monden uit tot een dansachtige muziek waarbij de ‘dansen’ onverwachts van passen veranderen. Het is niet vreemd dat artiesten als Björk, Radiohead en Rufus Wainwright Messiaen noemen als een van hun grootste inspiratiebronnen. L’Ascension wordt uitgevoerd door de twintigjarige organist Francesca Ajossa, een talent van het Codarts Rotterdam die nu al de wereld over reist om concerten te geven en op festivals te spelen. 

Hatis Noit
Deze Japanse stemkunstenaar leent haar naam van de steel van een lotusbloem. Hatis Noit laat zich in haar muziek inspireren door Japanse klassieke muziek, Bulgaarse en Gregoriaanse zang, maar ook door popmuziek. In 2018 kwam de eerste EP Illogical Lullaby uit via het gerenommeerde label Erased Tapes (Nils Frahm, Olafur Arnalds). Op dit moment werkt ze aan haar debuutalbum dat later dit jaar zal uitkomen. Onlangs gaf ze een bijzondere show op Le Guess Who? met Kevin Richard Martin (The Bug) en een uitverkochte show in Southbank Centre Londen; nu is Hatis Noit in intieme setting te zien op Synthese.

Leo Svirsky
UPDATE! Helaas heeft Laura Agnusdei moeten afzeggen vanwege het nu lopende reisverbod in Italië. Laura zou vrijdagavond optreden tijdens Synthese in het Stadklooster. De organisatie heeft wel een prachtige vervanging gevonden in de vorm van de Russisch-Amerikaanse componist en pianist Leo Svirsky. Hij zal deze vrijdagavond een improvisatie spelen op het orgel van de Antoniuskerk.