Home

Uncloud Festival 2020

+ goat (JP), Identified Patient, object blue (UK) en vele anderen.

Concert
Datum
za 15 feb 20
Open
19:00
Aanvang
20:00
Locatie

Muziek, ruimte en beeldende kunst komen bij elkaar in een innemend programma vol experiment, improvisatie en grensverlegging.

Vrijdag 14 Februari (20:00 – 04:00)
21:00 ṠḶẏ & Ṯḧḕ ḟḀṁḭḶẏ ḊṙṏṆḕ
22:05 Goat (JP)
23:05 YnflX (live)
00:15 MONOMONO
01:15 Alberta Balsam (live)
02:15 Identified Patient

Listening Room by Stranded FM
21:30 Rural Juror
22:30 Snakefist VVoldVVide

Zaterdag 15 Februari (20:00 – 04:00)
21:00 Guenter Råler LIVE/AV
22:00 Zeno van den Broek Live/AV
23:00 object blue LIVE/AV
00:00 NSDOS LIVE/AV
01:00 Luke Cohlen & Tala Drum Corps present utl
02:00 Kamikaze Space Programme LIVE
03:30 Marwa Belhaj Youssef

Listening Room by Stranded FM
20:30 Noetherian
21:30 Rochelle Dietz
22:30 Alien Soundtracks

Lokale en (inter)nationale kunstenaars zoeken de grenzen van de ruimte, geluid en beeld op tijdens de vijfde editie van het Uncloud Festival. Samen met haar partners is een divers en meeslepend programma samengesteld met nieuwe locaties, een artistiek laboratorium, workshops, performances en tentoonstellingen. 

Dis Fig

Naar een set van de Berlijnse Felicia Chen luisteren is als zoeken naar de uitgang in een donker vervallen huis. Desoriëntatie, onverwachte wendingen en het uitstorten van angst, frustratie en andere inner demons voeren de boventoon op debuut Purge. Een album dat aanvoelt als een groot geheel van obscure verrassingen, iedere track fungerend als een nieuwe kamer vol obstakels. Galmende fluisterzang, borrelende subs, harde gabber of zachte fluitmelodieën: ieder element komt bij Dis Fig compleet uit het duister. Maar Dis Fig is er niet om je bang te maken – integendeel: haar sets werken verbindend, fungerend als een uitlaatklep voor onderdrukte emoties en een zoektocht door het compleet onbekende.

Goat (JP)

Schurende gitaren en onnavolgbare, maar toch perfect gestructureerde percussie zorgen voor naadloos in elkaar vallende patronen: het uit Osaka afkomstige Goat opereert in hyperfocus op het grensgebied van experimentele jazz, mathrock, en elementen van Krautrock. Noem Goat gerust het Japanse antwoord op Battles en Liquid Liquid, maar dan met een precisie waar niemand tegenop kan.

Guenter Råler

Irene Cassarini host haar eigen show SoundExtremism op Stranded.fm, draaide leftfield experimental club bangers naadloos aan elkaar tijdens de laatste editie van Overdrive in TivoliVredenburg en werkte het afgelopen jaar aan een audiovisuele show. Op Uncloud zal de artieste – opererend onder het pseudoniem Guenter Råler – haar performance Queering The Digital Space laten zien, horen en voelen. In deze A/V-show wordt de verhouding tussen genderidentiteit en de digitale wereld verkend. Provocatief en het onderscheid tussen het digitale en fysieke zelf explorerend, gaat Guenter Råler diep in op een onderwerp waar onze aandacht vaak vandaan gezogen wordt als we onze digitale aliassen vrijlaten in de cyberwereld.

object blue

De in Londen gevestigde object blue rijgt allerlei basgedreven, experimentele invloeden door een strakke techno-sound, en maakt het in haar liveshows middels improvisaties nog meer eigen. Eerder remixte ze al voor Yaeji en How To Dress Well, onlangs verscheen een nieuwe track op de derde episode van de high-energy mixtapes van Nervous Horizon. Een naam om in de gaten te houden. Op Uncloud zal object blue de handen ineenslaan met visueel kunstenaar Natalia Podgorska, om de thema’s van haar nieuwe EP FIGURE BESIDE ME tot leven te wekken in een audiovisuele installatie.

NSDOS

De fysieke beleving staat centraal in de performance van Kirikoo Des, alias NSDOS – kijk maar naar de video’s van YUKO en BOTANIC GARDEN. In een poging zijn door techno beïnvloede geluid volledig te laten interacteren met zijn beweging, maakte de producer/dancer een datagedreven tracking-systeem voor liveshows. Door techniek te manipuleren, wordt de link tussen machine en mens gelegd en wordt beoogd de grenzen op te zoeken van lichaam, ruimte en geluid.

ṠḶẏ & Ṯḧḕ ḟḀṁḭḶẏ ḊṙṏṆḕ

Bass-slapping krijgt ineens een heel andere lading bij Sly & The Family Drone. Harde klappen op de basis van een drumkit, krijsende saxofoons en een ontembare drang om structuur te doorbreken maken dit Britse project tot een onvoorspelbare jazz/noise-kakafonie die moeilijk kan worden geëvenaard. Zeker als je bedenkt dat ieder optreden haast volledig wordt geimproviseerd, drums door het publiek gaan en uitnodigen om mee te doen, en de chaos er meer dan eens voor zorgt dat er iets stuk gaat. Maar een gebroken instrument of regel is voor Sly & The Family Drone enkel het begin van het experiment. 

Identified Patient

Van gemene EBM tot straightforward wavey techno: Job Veerman weet al jaren hoe je een harde, doeltreffende en schemerduistere tracks kan laten samensmelten tot een solide set die zowel de kleine club als de grote massa de extase in sleept. Dat bewees hij al op zo ongeveer tijdens iedere genadeloze Dekmantel-set die hij de laatste jaren verzorgde. Dat deze DJ van eigen bodem een naadloze match is voor een sprong in de duistere onbekende diepte, hoor je op Uncloud.

 
MONOMONO 

Dolen in een mystiek woud vol dichte mist en eindeloze galm: zo klinkt het werk van het Belgische MONOMONO wanneer geschetst in biosfeer. Zwaar beïnvloed door de trance-achtige electro van Crystal Castles, vermengt dit duo weelderige electro met club-elementen, experimentele vioolpartijen en spraakzang. Het Benelux-antwoord op Kelly Lee Owens, Jenny Hval en Coucou Chloe is opgestaan, en wel in de vorm van MONOMONO.

Alberta Balsam (live)
Ergens net buiten het Aphex Twin-universum bestaat een vrouwelijk equivalent van het door Richard D. James bedachte karakter (en nummer) Alberto Balsalm. Haar naam is Alberta, en ze belichaamt een dromerige, straight forward, eigentijdse twist op de esoterische, haast psychotische IDM-sound van de Ierse pionier. Alberta Balsam maakt house voor de vroege of juist heel late uren met subtiele, doordachte lagen acid en techno. Zware synths en verknipte vocal samples zorgen voor een geluid dat deze Rotterdamse even toegankelijk als avontuurlijk maakt.

Kamikaze Space Programme (Live)

Brute, industriële techno die je op een vrijdagavond in Berghain zou kunnen horen, maar dan doormidden gebroken. De Berlijnse Kamikaze Space Programme weet zijn eigen twist aan het genre te geven en brengt jungle, breakbeat en messcherpe, roestige vierkwartsmaten samen. Van slow burners tot high energy sloopkogels: met zijn strepen in de drum & bass-wereld en zijn daaropvolgende ervaring als techno-dj, verfrist Kamikaze Space Programma het West-Europese nachtleven met een combinatie van op het eerste oog sterk verschillende werelden. 

Zeno van den Broek (Live/AV)

Met zijn achtergrond in architectuur creëert de in Kopenhagen woonachtige, maar in Nederland woonachtige Zeno van den Broek een multidisciplinaire manier om de complexiteit van een specifieke ruimte in beeld en geluid om te zetten. Met onderzoek, roosters, lijnen, sinusgolven en geluid verwerft Zeno van den Broek zijn eigen artistieke taal en universum, middels een live AV-ervaring aan de toeschouwer overgeleverd.

Tala Drum Corps & Luke Cohlen present: utility

De Utrechtse jocks achter Cultfarm en De Discotheek presenteren een speciale samenwerking genaamd utl, waarin een brede verzameling aan abstracte electro, acid en dub aan elkaar wordt geregen. Met behulp van 4 CDJ’s en 3 mixers – met iedere DJ achter een eigen set – wordt er middels loops en aanvullende elementen geinteracteerd, met als eindresultaat een ijskoud clubcollage.