Close article

Input, Source, Select: de inspiraties van Chibi Ichigo

Auteur
Vera Vaessen
Datum
20 okt 2022

Input, Source, Select is EKKO’s inspiratiebank, onze eigen versie van Pinterest, steeds verder gevuld door artiesten die binnenkort in EKKO (of een van onze satellietlocaties) zullen staan. In december speelt Chibi Ichigo, een van de coolste Belgische artiesten van het moment, in EKKO. Al haar uitingen, van haar muziek tot haar videoclips en haar kledingstijl, zijn onmiskenbaar Chibi. We waren benieuwd wat haar daarvoor inspireert en spraken met haar, onder meer over leven in het nu, The Prodigy en haar familie.

Tekst: Vera Vaessen
Inspiraties: Chibi Ichigo
Coverfoto: Oriane Verstraeten

The Prodigy (livemuziek)
“Ik had heel veel video’s van The Prodigy gekeken op YouTube en ben meteen geïnspireerd geraakt door elk individu op het podium. Ik ben heel blij wanneer mensen zeggen dat ze bij mijn shows moeten denken aan acts als The Prodigy. Tijdens de pandemie miste ik liveconcerten heel hard, vooral het optreden ook. Als ik dan online zo’n show bekijk, dan kan ik me heel makkelijk voorstellen hoe het voelt om daar te zijn. Voor mijn eigen shows heb ik van zulke video’s vooral geleerd om plezier te hebben. Eerst vond ik het heel lastig om plezier te hebben tijdens concerten: ik ben een heel verlegen, rustig persoon, dus dat voelde super verkeerd aan in het begin. Ik had enorm veel zenuwen, keek er nooit naar uit om op te treden. In plaats van te doen wat mensen van me verwachten, wil ik vooral muziek spelen die ik oprecht heel nice vind, feesten, plezier maken en een connectie maken met iedereen die erbij is.”

 

Oesters (eten)
“Oesters eten, dat kan ik gewoon elke dag doen. Ik denk dat dit mij inspireert, omdat het nu kán. Ik kan nu zeggen: ik heb zin in oesters, we gaan nu oesters eten. Ik ben totaal niet rijk opgevoed, ik kreeg zeker niet alles wanneer ik dat wilde. Maar ik vind oesters ook gewoon heel lekker. Ik kan dat altijd eten. Dan word ik oprecht heel gelukkig, ben ik helemaal present in het moment en is er eigenlijk helemaal niks mis in mijn leven. Dat is waarom het inspirerend is. Het is een privilege dat je zoiets kunt doen, met mensen van wie je houdt, terwijl dat niet altijd evident is geweest.”

Familie
“Als tiener groei je op en… hoe moet ik het zeggen… je wil eigenlijk weg van huis. Je wil zelfstandig zijn, op stap gaan, niemand mag je vertellen hoe laat je thuis moet komen. Ik ben vervolgens verhuisd, naar Gent, naar Brussel. Pas als iets weg is, besef je hoeveel dat betekent. Nu ga ik elke woensdag naar mijn familie. Ik plan dan niks, ben niet beschikbaar. Ik heb een kleine broer en zus en zij hebben mij enorm veel geleerd. Mijn dromen nagaan, dat doe ik onder andere voor hen, zodat zij kunnen zien dat ze dat ook kunnen doen. We krijgen heel de tijd te horen dat we realistisch moeten zijn – zo ben ik ook opgegroeid. Van muziek maken dacht ik bijvoorbeeld altijd dat het alleen een droom was, maar het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

Heeft dat altijd zo gevoeld?
“Toen ik vier jaar geleden voor het eerst zei dat ik iets wilde doen met muziek, werd ik uitgelachen door mijn beste vrienden. Ze zeiden: je hebt nooit gezongen, je bent kei verlegen. Ik werd gezien als ik gek, maar in die situatie begreep ik dat wel. Is het de reactie die ik wilde? Nee. Maar het heeft me gepusht om als eerste in mezelf te geloven en niet mijn carrière of zelfvertrouwen in de weg te laten staan door anderen. Als iemand anders nu zegt; ik zou dit of dit doen, dan zou ik nooit zo reageren, maar dat komt ook omdat ik daar zelf al door ben geraakt.”

Eckhart Tolles – De kracht van het NU (boek)
“Ik vind het heel mooi wanneer een boek me zo hard beïnvloed dat ik het in mijn leven ga toepassen. Ik lees niet per se romans, dat heb ik al heel lang niet gedaan, maar meer psychologie-achtige boeken. The Secret van Rhonda Byrne was het eerste boek dat ik las in dat thema. Dat heeft echt mijn leven veranderd, honderdtachtig graden, op de mooiste manier. Het boek slaat op heel mijn leven, ik gebruik het voor mijn teksten, voor hoe ik dingen bekijk, voor alles. De kracht van het NU heeft ook mij beïnvloed op een heel mooie manier. Het boek gaat eigenlijk over hoe je heel veel voordelen haalt uit zo min mogelijk nadenken. Alle gedachten die je hebt, gaan ofwel over de toekomst ofwel over het verleden. Je denkt aan dingen die niet eens bestaan, want het enige dat echt bestaat is het nu.”

Risico’s nemen

“Spijt vind ik zo’n vies gevoel, voor mij is dat een van de vieste gevoelens die er zijn. Ik kan het aan iedereen aanbevelen om kansen te nemen en geen spijt te hebben. Als jij het niet doet, gaat iemand anders het voor je doen. Risico’s nemen is mooi, maar ook heel eng. Zonder risico’s is er geen groei. Als je je comfortabel voelt, is er geen groei nodig.”

Heb je een voorbeeld van een risico dat je nam?
“Mijn allereerste optreden, bijvoorbeeld. Het slechtste scenario dat kon gebeuren, is gebeurd. Moest ik dat optreden hebben gezien als bezoeker, dan had ik gedacht: deze persoon heeft echt geen talent. En ik leef nog. Het moest zo gebeurd zijn.”

Raf Simons & Dries Van Noten (mode)
“Er zijn veel designers die ik goed vind, maar hen vind ik wel héél goed. Het klinkt heel oppervlakkig, maar ik voel mij gelukkig en levend als ik kleren koop. Ik wil mezelf zo goed mogelijk voelen en dat gaat bij mij ook via kleren. Dat betekent niet dat ik elke week iets koop, maar wat ik koop, voel ik dan ook heel hard. Ik probeer vooral lokaal te kopen, geen fast fashion: het is goedkoop, ik snap dat, maar ik kan die mentaliteit niet supporten. Niet iedereen kan natuurlijk designerkleren kopen: vroeger droeg ik ook fast fashion. Maar als het anders kan, waarom niet? Je denkt dan veel beter na over wat je koopt. Met de kleren die je op het podium draagt, creëer je natuurlijk ook een sfeer. Raf Simons en Dries Van Noten heb ik toevallig leren kennen, al zijn de allebei van België, dus het was wel logisch dat ik dat zou ontdekken. Waarom ik hun werk mooi vind? Dat weet ik niet, je voelt het of je voelt het niet.”

The Matrix (film)
“Ik heb The Matrix pas twee maanden geleden voor het eerst gezien, mijn vriend heeft me die getoond. Een heel coole film, met vette muziek. Wat ik het tofst vond, is het perspectief: het gaat over dat we eigenlijk in een simulatie zitten. Ik vind het vooral cool als je kunst kunt toepassen op je eigen leven. Toen ik net de film had gezien, dacht ik wel echt even dat wij ook in een simulatie zitten, maar nu niet meer hoor. Maar The Matrix laat me wel nadenken over de keuzes die ik maak en me afvragen hoe bewust die keuzes van mij zijn. De film heeft me daar weer een ander perspectief over geboden.”

Stromae (muziek)
“Hij is echt het ideale voorbeeld van iemand die muziek veel groter maakt en doortrekt naar het leven. Het blijft niet enkel bij de nummers. Dat is iets wat ik zo hard respecteer. Alle artiesten die dat kunnen, waardeer ik enorm hard. Ik denk dat je zoiets als artiest met ervaring leert. Je kunt dat niet forceren. Ik probeer zo’n soort ervaring nu te creëren met mijn liveshows: ik probeer te zorgen dat iedereen zich welkom voelt, dat we één groep zijn, alsof de rest van de wereld even niet bestaat.”

Chibi Ichigo speelt op 8 december in EKKO. Kaartjes zijn nog te koop.