Close article

Jacob Hagel – Programmeur Le Guess Who?

EKKO heeft de kracht en taak om jonge mensen te inspireren, mede te vormen ook, door ze een veelvoud aan inspiratie, perspectieven en vraagstukken voor te schotelen.

Toen ik afstudeerde aan de universiteit toen ik 25 was, moest ik natuurlijk aan de bak in de banenmarkt. Ik geloof dat het nog geen maand duurde tot ik werd aangenomen als assistent-programmeur bij EKKO, voor 8 uur per week. Eduard (toenmalig concertprogrammeur) leerde me de kneepjes van het vak en liet mij de eerste meters maken, door met name voorprogramma’s te boeken in het begin. Later ging ook eigen concept-avonden organiseren, zoals Doomstad, Cosmosis, Check 1-2-3. Omdat het zo’n kleine en hechte organisatie was, leerde ik ook veel meer dan programmeren, kreeg je alles mee van wat er gebeurde.

Bij EKKO kreeg ik het vertrouwen om te dromen, bij EKKO leerde ik op m’n bek te gaan, bij EKKO begon ik aan het bouwen van een netwerk, leerde ik wat voor bedragen artiesten zoal kregen, wat de gemiddelde baromzetten waren per soort avond/dansnacht, mocht ik een online uitgeverij/redactie beginnen en nog zoveel meer. EKKO was voor mij gewoon de ideale speelplaats waar ik mocht uitvinden en afkijken wat de juiste afwegingen en keuzes zijn als een van de gatekeepers van cultureel Utrecht.

Utrecht is steeds meer spannende, karakteristieke plekken aan het verliezen. Laagdrempelige plekken met een smoel, die verschillende (jonge) communities aantrekken en waar ‘ontdekking’ en ‘durf’ groot op de voorgevel staan. Dat zijn de plekken die een stad interessant maken voor jonge cultuurliefhebbers, voor mensen die zich niet thuis voelen binnen de mainstream, de eenheidsworst, de algoritmes. Überhaupt een evidente reden voor veel jongvolwassenen om naar de grote(re) stad te verhuizen. EKKO heeft de kracht en taak om jonge mensen te inspireren, mede te vormen ook, door ze een veelvoud aan inspiratie, perspectieven en vraagstukken voor te schotelen. EKKO is een van de laatste verdedigers van deze principes binnen de stad en heeft de grote verantwoordelijkheid om te blijven geloven en te strijden voor een kleurrijker aanbod.