Close article

Jan-Willem Vroege – Bestuurslid De Helling en Illusionary Rockaz Company

Ik kom op veel plaatsen oude EKKO-bekenden tegen. Dat is voor mij ook een constante reminder van hoe belangrijk EKKO en haar visie op talentontwikkeling is. Waar een vrij klein podium toch groot in kan zijn!

Bij EKKO en talentontwikkeling denk ik zelf ook als eerste aan jonge mensen op en rond het podium, maar ik kan uit eigen ervaring vertellen: het is diverser dan dat. Ik heb een bedrijfseconomische achtergrond qua studie en werk, en als je dan zoals ik vaak in
poppodia als EKKO komt als bezoeker vraag je je weleens af: hoe zouden de financiën daar lopen?

Ik kende de secretaris van EKKO van het popquizzen en las weleens een interview met Marlies en als bijna-buurman was EKKO absoluut mijn eerste keus. Toen ik een vacature zag voor penningmeester heb ik uiteindelijk gesolliciteerd, wel was ik al in de 40 en had niet eerder zo’n bestuursfunctie gehad, terwijl die ervaring wel gewenst was. Bij mijn sollicitatiegesprek zei de voorzitter echter: ‘’Ach, EKKO is een talentontwikkelingspodium en dat kan ook op latere leeftijd nog’’. Dat gesprek was het begin van een leuke en leerzame periode van ruim zes jaar waarin ik inderdaad heel veel heb kunnen leren over de muziekscene en bredere culturele wereld in Utrecht en daarbuiten. Maar gelukkig wel in een kruisbestuiving waar ik met mijn kennis en ervaring ook weer zelf het nodige heb kunnen brengen.

Direct na mijn statutair ‘gedwongen’ aftreden ben ik penningmeester geworden bij de hiphopdans-organisatie IRC (Illusionary Rockaz Company), een hele nieuwe organisatie met ervaren mensen zoals ik in het bestuur om IRC goed en gezond te laten groeien. Geweldig leuk om zo mijn ervaring meteen in te kunnen zetten. Sinds vorig jaar ben ik daarnaast ook penningmeester bij De Helling. Die stap kan prima in de goede onderlinge verhoudingen binnen de sector in Utrecht en ik kom daar (net als op veel andere plaatsen) veel oude EKKO-bekenden tegen. Dat is voor mij ook een constante reminder van hoe belangrijk EKKO en haar visie op talentontwikkeling is. Waar een vrij klein podium toch groot in kan zijn!