Close article

Joep Smeets – Concert programmeur De Helling

In EKKO wordt onderzocht en vernieuwd, altijd opnieuw gekeken wat relevant is. De springplank voor talentfunctie weet EKKO zowel voor als achter de schermen iedere keer waar te maken en dat is van onschatbare waarde voor de hele stad.

Ik ben in augustus 1992 gaan studeren in Utrecht en belandde in de maanden daarna steeds vaker in EKKO voor een concert of ‘disco’. Een jaar later heb ik besloten als vrijwilliger aan de slag te gaan, in eerste instantie achter de bar, maar toen bleek dat dj ook een vrijwillige functie was, heb ik me daar meteen voor aangemeld. EKKO was de plek waar ik mij in die tijd thuis voelde, waar ik mijn vrouw heb ontmoet en langdurige vriendschappen heb gesloten. Voordat ik bij EKKO ging werken, wist ik niet eens dat een carrière als programmeur popmuziek mogelijk was en zeker de eerste jaren heb ik alles geleerd door het in de praktijk te kunnen doen.

Ik ben ook nog steeds trots op de bijzondere optredens uit die tijd: Motorpsycho, The Moldy Peaches, Richie Hawtin, Blackalicious, Grails, Patrick Watson en concepten zoals Full Spectrum, Boemklatsch en De Avond Van Het Kippenvel. Als ik de lijst doorkijk, moet ik ook terugdenken aan hoe houtje-touwtje alles georganiseerd was, met soms pijnlijke, soms hilarische uitglijers. The Posies die compleet bezopen in de achtertuin stonden te schreeuwen tegen een buurman, of de bezoekerscapaciteit die tijdelijk met 2/3 moest worden verminderd vanwege een door de brandweer afgekeurde vluchtroute springen me voor het eerst weer in de herinnering. Net in een weekend dat er twee uitverkochte shows stonden gepland (Ane Brun en Millionaire), die daardoor moesten worden verzet naar mijn huidige werkplek De Helling.

In de tijd dat ik actief was bij EKKO, tussen 1993 en 2007, is de organisatie veranderd van een in zichzelf gekeerde vergaderclub naar het toegankelijke, vooruitstrevende podium dat EKKO nog steeds is. In EKKO wordt onderzocht en vernieuwd, altijd opnieuw gekeken wat relevant is. De springplank voor talentfunctie weet EKKO zowel voor als achter de schermen iedere keer waar te maken en dat is van onschatbare waarde voor de hele stad.