Close article

Le Guess Who?-tips door Sam Heegstra, assistent-programmeur van EKKO

Dit weekend is het weer zover; het leukste, meest buitengewone en bij vlagen overweldigende rare weekend van het jaar. Le Guess Who?! Sinds mijn eerste keer in 2016 mijn favoriete moment van het jaar en sinds 2021 nog een beetje meer omdat ik dit geweldige festival ook mijn werk mag noemen. Waar dat jaar nog getekend werd door de vloek die corona heet, en we op vrijdag na een dramatische persconferentie opeens de nacht door moesten beuken (en duizenden stoelen moesten bestellen) om het festival door te laten gaan. Nu lijkt het erop dat we een glansrijk en vooralsnog vlekkeloos vijftiende festivalweekend ingaan. 

Persoonlijke hoogtepunten
Vier dagen lang zal Utrecht in het teken staan van alles wat er mogelijk is als je de grenzen van wat muziek kan zijn loslaat. Een paar persoonlijke hoogtepunten; een van mijn favoriete hiphop-projecten clipping. Zij combineren west-coast hiphop op een meesterlijke manier met noise-producties en horrorthematiek en staat dit jaar als curator op het affiche. De Sudanese soul & brass-groep Noori & His Dorpa Band zullen speciaal voor het festival voor het eerst in het vliegtuig naar Nederland stappen. Legendarische flamenco-zangeres Lole Montoya zal de pijn en passie van de Spaanse geschiedenis met haar krachtige stem komen verkondigen. Ook in EKKO zal het vier dagen gekkenhuis zijn. Onder andere Palestijnse rapper, producer en autotune-liefhebber Bint7alal, genre-tarter Slauson Malone 1 en Poolse patriarchaat-brekende punkgroep SIKSA zijn artiesten om naar uit te kijken.

Gratis dagevenement U?
En voor iedereen die helaas geen kaartje heeft is er altijd nog het gratis voor en met de stad georganiseerde dagevenement U?. Waar je op de zaterdag de hele dag muziek, live kunst, sport en expo’s kan zien, maken en beleven bij het Werkspoorkwartier. Ga bijvoorbeeld naar de 4 uur (!) durende show Le Pack van Klokpack6ix bij dB’s, bekijk bokswedstrijden bij Jimmy’s Gym of ga raven bij de middagrave en ode aan de Free Parties van de late jaren 90 bij Hof van Cartesius. Freaky Dancing is ook aanwezig, en organiseert in de loods van De Nijverheid een clubmiddag met DJ’s, live-muziek en dans. Dit zo’n 100 andere dingen zijn van 10 tot en met 13 november gratis in de stad te doen en te zien.