Close article

Norbert Pek – Journalist / redacteur bij o.a. Top 2000 a gogo en 3voor12

Als je veel in EKKO bent, spreek je ook veel mensen uit de muziekscene. Wat weer inzichten, nieuws en contacten oplevert. Maar ook vooral ontzettend veel lol.

Ik schreef begin deze eeuw, nog in m’n studententijd, het complete internet vol over muziek bij sites als KindaMuzik en De Subjectivisten. Begin 2003 kwam ik in Utrecht wonen en dat hoorde EKKO-programmeur Sytse Wils van vriend en huisgenoot Gabri Heinrichs die ook voor EKKO werkte. De vraag van Sytse: wil je rond concerten komen draaien? Dat leek me een uitstekend idee. EKKO was meteen een tweede thuis. Ik kwam er meerdere malen per week en het voelde altijd vertrouwd met de collega’s en de bezoekers uit de hechte Utrechtse muziekscene. Het zijn veel mensen met het (muziek)hart op de juiste plek.

EKKO bleek een katapult te zijn. Ik draaide hier nog maar net en werd in no time gevraagd om met diezelfde cd-koffer naar Tivoli en Tivoli De Helling te komen. Even later kon ik ook zalen als De Melkweg en Paradiso afvinken. Maar de live-scene waar ik zo vol in zat, voornamelijk bij EKKO, kon ik ook weer beschrijven in de media waar ik ondertussen voor ben gaan schrijven zoals 3voor12, Nieuwe Revu en NRC Next. En om de titel van een Radiohead-docu te quoten: meeting people is easy. Als je veel in EKKO bent, spreek je ook veel mensen uit de muziekscene. Wat weer inzichten, nieuws en contacten opleverde. Maar ook vooral ontzettend veel lol.

EKKO heeft een sleutelrol in de Utrechtse muziekscene en is simpelweg al tientallen jaren een ontzettend belangrijk podium. Het bijzondere aan Utrecht is dat je als band of artiest kan groeien. Je kunt eerst voor de dag komen in de kroeg of bij dB’s. Als je vervolgens een paar stappen zet is EKKO een podium dat ruimte biedt om je goed te presenteren. EKKO is een sterke en steady naam in de muziekwereld. Je kunt hier ervaring opdoen, maar vooral ook je naam vestigen. Word je nog groter, dan kan je terecht in De Helling en de grotere zalen van Tivoli/Vredenburg. Het is een keten waarop ze in vele steden jaloers zijn. Los daarvan heeft de programmering van EKKO een eigenheid, ook anno nu onder handen van programmeur Dirk Baart. De spannendste nieuwe namen worden geboekt. Hier kom je om je favoriete nieuwe band te ontdekken. Of om voor het eerst live te zien. Voor cultuurstad Utrecht is EKKO een onmisbaar podium. Het pand aan de gracht is een idyllischer kennismaking met de stad dan, laten we zeggen, Hoog Catharijne. Hier wil je als band geboekt worden.