Home

DJ Course 1

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze DJ Course 1! Hieronder vind je wat meer informatie. 

Benieuwd naar ervaringen van vorige deelnemers? Je leest ze hier. Of hier. Of hier. Of je kijkt deze video. Of deze. Of deze.

Wat?

De EKKO DJ Course 1 is een cursus voor beginnende dj’s, voornamelijk uit de regio Utrecht. Als je deel wil nemen, ben je minimaal 18 jaar op het moment dat de cursus begint en wil je graag leren draaien met CDJ’s/mixer: een muzieksysteem waarop dj’s met cd’s of usb draaien. Het maakt niet uit welke genres je graag luistert, alle genres zijn welkom. We willen vooral weten waaróm je graag wil leren draaien.

De DJ Course 1 bevat 10 lessen van ongeveer 2 uur en tussendoor de mogelijkheid om zelfstandig in EKKO te oefenen. Daarnaast verwachten we dat je deelneemt aan het verdiepende context-programma, in EKKO en daarbuiten.

De eerste lessen richten zich met name op het gebruik van dj-apparatuur, de tweede helft van de lessen focust zich op de verschillende mixtechnieken, trackselectie en het vinden en aanscherpen van je eigen muzikale stijl. Daarnaast neem je als deelnemer deel aan het verdiepende contextprogramma, waarbij je meermaals op locatiebezoek gaat, in gesprek gaat met inspirerende voorbeelden en actief je netwerk uit zult breiden.

Aan het einde van het traject kun je zelfstandig nummers selecteren, heb je de basis van het mixen onder de knie, kun je een set van 1-2 uur draaien en heb je jouw netwerk vergroot. EKKO verwacht dat een aantal deelnemers na het doorlopen van de beginnerscursus in kan stromen binnen de Utrechtse scene. Dat kan als dj zijn, maar misschien ook wel als organisator van een clubnacht. Je kunt ons, ook na het volgen van de cursus, altijd vragen om met je mee te denken over eventuele vervolgstappen.

Heb je al wat meer ervaring met DJ’en? Binnenkort lanceren we ook DJ course 2 die zich richt op DJ’s met wat meer ervaring! Houdt onze instagram in de gaten voor meer info.

Wie?

In totaal 18 deelnemers, die in groepjes van zes begeleid worden door in totaal drie mentoren. De lessen worden gegeven door bekende dj’s uit Utrecht. Dit is een bewuste keuze: doordat we kiezen voor professionals uit Utrecht, wordt het traject goed ingebed in de stad en is het voor jou als deelnemer makkelijker om direct je netwerk binnen de regio Utrecht uit te breiden.

DJ Course 1 wordt gegeven door de drie onderstaande mentoren.Rashida Tauwnaar

Rashida Tauwnaar, bekend onder de naam DJ Shug la Sheedah. Rashida heeft o.a. vijftien jaar ervaring als dj, is coach bij Kunstbende, geeft dj-workshops en is nachtproducent bij TivoliVredenburg. Rashida is een van de mentoren vanwege haar brede ervaring vóór én achter de schermen. Rashida heeft als zeer enthousiaste en gedreven mentor de afgelopen twee edities van de DJ Course mede ontwikkeld. Tijdens haar jeugd in de Utrechtse wijk Overvecht had ze behoefte aan een plek om te leren draaien. Dit is een van de redenen waarom ze het belangrijk vindt om haar kennis door te geven aan een jongere generatie. Rashida is een gepassioneerd rolmodel en wil graag jongeren meer doorgroeimogelijkheden bieden.

Eva Maasen - Ajuma

Eva Maasen, bekend als Ajuma, begon ooit als vrijwilliger bij EKKO. Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als projectleider en producent in de evenementensector bij Triomf, Friendly Fire en TivoliVredenburg, werkt ze momenteel als programmeur bij Vechtclub. Als Ajuma draait ze nu zo’n vijf jaar in binnen- en buitenland en valt op met haar eigenzinnige mixen. Een breed scala aan genres komt hierbij aan bod: latin-, afro-, acid- & progressive house, balearic, bollywood, afrobeat, (leftfield) disco, zouk & meer. Door haar ervaring vóór en achter de schermen heeft ze een breed internationaal netwerk, waar ze graag nieuwe talenten aan toe wil voegen.

Menno de Meester

Menno de Meester, bekend onder zijn eigen naam, is een Utrechtse dj en producer. In 2013 won hij de RAUW dj-contest in Tivoli. Al snel kreeg hij zijn eerste festivalboeking op Solar Festival, maar heeft inmiddels ook op Mysteryland, Down The Rabbit Hole, Valtifest, Lowlands en Into The Great Wide Open gedraaid. Menno de Meester is actief in verschillende genres en weet disco, house, electro, hiphop en pop als geen ander aan elkaar te verweven. Sinds 2014 draait hij regelmatig bij EKKO’s clubnacht Diep In De Groef en inmiddels heeft hij zijn eigen clubnacht op de donderdagnacht in EKKO, BUS 12. Menno is altijd op zoek naar nieuwe releases en hoopt geïnspireerd te raken door de nieuwe lichting talenten.

Waarom?

EKKO constateert dat er te weinig diverse aanwas is van dj-talent, er te beperkte doorgroei-en netwerkmogelijkheden zijn en dat het lastig is om je als dj duurzaam te kunnen ontwikkelen. Voor een beginnende dj zonder groot informeel netwerk, is het lastig om aansluiting te vinden binnen jouw scene. Het traject fungeert als een zorgvuldige kennismaking met het makerschap, de scene en (de context van) de keten, waarbij je in zeer korte tijd leert draaien, een netwerk opbouwt, inzicht krijgt in de structuren van de industrie en daardoor instroom- en doorgroeimogelijkheden leert herkennen. 

Je leert niet alleen wat het betekent om op een duurzame manier te investeren in jouw netwerk, carrière en kennis, maar ook welke vragen je jezelf moet blijven stellen om bij jezelf te blijven als je carrière ineens een vlucht neemt. EKKO biedt concrete handvatten om jouw netwerk, ambitie en ontwikkelmogelijkheden te verkennen.

Wanneer?

De DJ Course 1 duurt van half maart 2024 tot begin juni 2024 en vindt plaats in EKKO, op een maandag-, dinsdag- of woensdagavond tussen 18:00 en 20:00. We verwachten dat je alle lessen bij kunt wonen als je aan de cursus begint.

Wat kost dat?

Als je bent geselecteerd voor het dj-traject, vragen we een eenmalige bijdrage van € 50. Is dit bedrag een drempel voor je? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Wil je deelnemen? Meld je hier aan.

De DJ Course is mogelijk gemaakt door:
Fonds Cultuur Participatie
Prins Bernhard Fonds