Home

Jozef van Wissem

+ Midwife + Mai Mai Mai + Dyrghé

Concert
Date
Sat 29 Oct 22
Open
18:30
Start
18:45
incl. servicekosten
Presented by
Doomstad & Black Earth Festival

Hét brandmerk voor muziek van een loodzwaar en pikdonker kaliber

Tijdens editie #10 zal Doomstad deel uitmaken van het Black Earth Festival, dat van 28 tot en met 30 oktober 2022 in dB’s, EKKO en Moira zal plaatsvinden. Naast dagkaarten, zijn er voor dit festival ook passe-partouts in de verkoop.

Na twee jaar gedwongen winterslaap is het Black Earth Festival terug met bekende, onbekende, oorverdovende, sombere en atmosferische geluiden. Aan onze toegewijde bezoekers brengen wij een muzikaal offer gemaakt door meerdere handen. Twee van onze favoriete muzikale samenstelllers uit de verdoemde stad Utrecht zullen een deel van het Black Earth Festival cureren dit jaar: Doomstad en Throwing Bricks!

“De ceremonie opende in een ruimte gevuld met een wolk van wierook. Een luid geroep riep de herfstige duisternis op in een onbekende taal… De klanken daarvan verlieten vervolgens nooit onze herinnering.”

Duister, bezwerend en Gotisch: het luitspel van Jozef van Wissem heb je misschien al vaker gehoord dan je dacht. De in Brooklyn gevestigde, maar van Nederlandse origine muzikant werkt regelmatig samen met regisseur Jim Jarmusch, en werd in 2013 bekroond met een award in Cannes voor de soundtrack van het moderne vampierendrama Only Lovers Left Alive. Daarnaast maakte hij ook schitterende solo-platen, waarvan Behold! I Make All Things New (2022) de meest recente is.

Heavy Metal? More like Heaven Metal! Midwife uit Denver maakt slowcore vol kosmische drones en galmende noise. Experimentele pop en shoegaze-achtige songs worden aangekleed met een uiterst ruw, stekelig randje van hard geluid. Vorig jaar gooide haar plaat Luminol hoge ogen in de scene, nu is de Amerikaanse hier om deze ruimtelijke, sfeervolle avond verder aan te kleden.

Mediterraanse en Zuid-Italiaanse folklore worden onder de loep gelegd in deze duistere reis door tradities uit het verleden, vol vervaagde herinneringen en mistige geluiden. Het Italiaanse Mai Mai Mai staat al lang op onze radar, en eindelijk is er nu een moment gevonden waarop Toni Cutrone naar Utrecht kan afreizen. Zijn bezwerende, mystieke songs bevatten een Middeleeuwse sfeer, en zitten vol harde handdrums en etherische synthesizers. Een perfecte act om het drieluik van vanavond af te maken.

Door persoonlijke muzieksmaak en muzikale achtergrond, te combineren en kleur toe te voegen met haar zang creëert Dyrghé hedendaagse muziek met dansbare elementen en elektronica. De Turkse muzikante laat graag haar duistere houding zien in haar muziek en schroomt niet om haar harde opmerkingen over haar teksten uit te storten.